Jump to content
Damocles

[A19] NITROGEN , a random world generator for 7DtD

Recommended Posts

Posted (edited)

You need to get something like that in the console:

java -version

 

java version "1.8.0_231"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_231-b11)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.231-b11, mixed mode)

 

-> 64-Bit Server VM

 

Go to the java control panel / Java / Runtime Environment settings,

there you can deactivate the 32 bit version.

 

Otherwise, you could alter the .bat files, and insert the full path to java.exe for your 64 bit version

 

C:\my64bitjava\bin\java.exe -Xmx8G -jar nitrogen.jar

Edited by Damocles (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Damocles said:

You need to get something like that in the console:

java -version

 

java version "1.8.0_231"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_231-b11)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.231-b11, mixed mode)

 

-> 64-Bit Server VM

 

Go to the java control panel / Java / Runtime Environment settings,

there you can deactivate the 32 bit version.

 

Otherwise, you could alter the .bat files, and insert the full path to java.exe for your 64 bit version

 

C:\my64bitjava\bin\java.exe -Xmx8G -jar nitrogen.jar

Is there a way to get that older version of Java then? because the current one that's available on their site is 1.8.0_251 not 1.8.0_231

Share this post


Link to post
Share on other sites

The sub-versions are not really the problem. It should work with any 1.8 version.

You need to just get you machine to start a 64 bit Java, not the 32 bit one, else it cannot assign enough heap-memory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got it working, thank you.

 

Next question is: Is there a way to create bigger sizes for biomes instead of just splotches of them across a mostly Grass biome?

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, Divinion said:

I got it working, thank you.

 

Next question is: Is there a way to create bigger sizes for biomes instead of just splotches of them across a mostly Grass biome?

You can edit biomes.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

The snow-north & desert south option, together with a higher mountain and desert setting will give you plenty of larger areas other than the forest biome.

For full control you can edit the biomes.png (and use the biomesfixer tool to ensure a correct imageformat).

 

Or you can copy over a biomes.png from an RWG generated map of the same size, if you like that kind of style.

Share this post


Link to post
Share on other sites

There any tutorial videos on how to use the Biome fixer to edit them?  We have 3 of us trying to figure it out based on the Readme file and we are struggling here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I feel like people respond a lot quicker here, so.

 

whats the steamcmd command for a19?

I thought it was this, but im still getting a18

app_update 294420 -beta latest_experimental-unstable

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
17 minutes ago, OhYa said:

I feel like people respond a lot quicker here, so.

 

whats the steamcmd command for a19?

I thought it was this, but im still getting a18


app_update 294420 -beta latest_experimental-unstable

 

I don't recall putting the '-unstable' bit in. Just `app_update 294420 -beta latest_experimental`.
 

That was for a fresh server, first install of a19 so I wasn't trying to update any previous installs etc (if that matters). 

Edited by thatsapaddlin'
add more detail (see edit history)
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmmm, ok, will give that a try, thanks :)
BTW
I made a 8k map in under 2 minutes, but a 16k takes me 22 minutes, didnt test it yet, just found that to be a crazy huge difference

I couldnt imagine how long it would take for the game to build a 16k, ooooff

 

I'm thinking of trying a 12k to see how that goes 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good luck. I have had some people on my server complain that the trader from the beginning quest appears underground (or 'not where I am standing'). Would be good to hear from someone else if they also have that problem. I created a 4K map with one big city and trader next to city... so hoping there is not a glitch happening there.

Share this post


Link to post
Share on other sites

All those trader not appearing (or underground) bugs are related to loading in old worlds, or worlds using the A18 prefablists.

The trader quests seems to then show a marker at 0,0,0 wich is underground.

 

The trader names changed, so A18 world will not load any trader POIs, but still run. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Damocles said:

All those trader not appearing (or underground) bugs are related to loading in old worlds, or worlds using the A18 prefablists.

The trader quests seems to then show a marker at 0,0,0 wich is underground.

 

The trader names changed, so A18 world will not load any trader POIs, but still run. 

Thanks @Damocles. I used the v0500 version for the a19 gen. I'll check for a newer version. Are you able to give a recommendation on how to fix it for an existing map? Do I just look at the xml files and try and tweak it to move a trader or insert a new one? Sorry I am new to this. I am happy to observe and keep googling to get a fix... or wait for the next time a build requires a save game wipe.

Cheers for the Nitrogen tool, I have had so much fun with it :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

This is a "Must Have" tool. I love it because I can get a much better map. I like my maps nice and flat but the in game generator makes all the roads have these sudden changes in height. Love all the options it has too.

 

The only thing is the Java. I just upgraded my PC and had to get it again and the current version doesn't work. You need jre-8u241-windows-x64.exe 

took me forever to find it because I was looking for Java 1.8 and it's not listed as that.

You should put "jre-8u241-windows-x64.exe" instead of 1.8 when you start it without it, make it less confusing. 

 

Really nice work though.

Edited by Zagan (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello, I tried to launch more than 20 maps with different options but it remains blocked each time on (exporting 2/3)

 

I9 9900 k , 32 go ram , windows 10

 

 

Capture001.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

16k maps are really pushing the hardwares limits.

Your system most likely ran out of memory.

 

You can start it via the start_8G_Ram_16kMaps.bat file and assign more memory (increasing -Xmx8G to -Xmx12G or so)

With the .bat start you can see if there was an out of memory error also.

 

Another thing is to turn off the preview map, which saves some memory.

 

You can reduce the number of farms, rednecks, old towns and traders (outside the city) to reduce the road-path calculations.

Edited by Damocles (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Damocles said:

16k maps are really pushing the hardwares limits.

Your system most likely ran out of memory.

 

You can start it via the start_8G_Ram_16kMaps.bat file and assign more memory (increasing -Xmx8G to -Xmx12G or so)

With the .bat start you can see if there was an out of memory error also.

 

Another thing is to turn off the preview map, which saves some memory.

 

You can reduce the number of farms, rednecks, old towns and traders (outside the city) to reduce the road-path calculations.

Thank you very much, I will try.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi @Damocles I ran into 2 issues while generating our map for the new server.

1. It seems the map is not generating a radiation Zone. We can simply walk out and fall of the map with no problems. apprarently the radiation file is not generated. that's tolerable to some point... if you are dumb enough to jump out, that's your problem x) and I suppose I could just copy and paste the radiation file generataed from and older version of Nitro? I'm gonna try that.

The second issue is... when generating a map with islands. and a mask separating them enterely... it generate this small dots of land between them. I think it's where the road was supposed to be. as seen in this picture. 
spacer.png

 

that part is ok... it'd be even nice to try and build a bridge coneecting thos tiny island... the problem is what happens in each island. @%$*#! seen below.

spacer.png

 

spacer.png

 

Apparently Moses has been earth bending too.

so.. there's that.

cheers.

Edit-
- yeah, manually adding the radiation.png worked just fine.
- ok, moses is not in every island and the line of land and tree does not always generate from every island either... just found a line of trees surrounded by like 10 blocks of water high.

- I double checked the HM and there are no random white pixels or something of the like where the land is spawning.

Edited by Jugom
update: (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I guess thats somewhat related to the main road intersections, where the road is not visible under the mask, but the smoothing somehow activated.

Do you have those dots when roads are off?

Separated islands + mask dont work well with the way roads are calculated.

 

The radiation.png is not generated in the imported heightmaps (different generation, never got around implementing it in that branch). But you can add the files manually.

 

The game distributing water is quite buggy. Best is to try keeping large bodies of water more shallow, this might prevent those missing water lines.

Edited by Damocles (see edit history)
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

we tried generating a map with no roads and indeed the little islands didn't generate same as most of the moses pathways.

 

but there are still some water issues here and ther. what depth do you recomend for the water then? what HTML color if possible. I've been using shades between 101010 for the shores and 060606 for ''deep water''

I tried using the water border tone from the resources folder 1d1d1d but for some reason it generated land when I generated´the map.


Edit: I was misinformed... the water problems are 100% the roads fault.

Edited by Jugom (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sadly does not with with the 16k map on alpha 19. I can go in but anyone who wants to join me crashes for some reason.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Damocles

 

Adding highways causes little performance, better I did not put anything.

Great tool nitrogen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Am I missing something, why is there no seed option in the generator?

 

Also, the first post of this thread has two different conflicting instructions on how to upload the world to a dedicated server. Do I put it in the save game folder (e.g. "~/.local/share/7DaysToDie/Saves/GeneratedWorlds/NitroGenMap") or in the server data folder (e.g. "~/7daysded/Data/Worlds/NitroGenMap")? Nevermind, the answer is put it in the server data folder.

 

I followed the advice on page 77 here to start a game with the generated world on my machine and then copying the folder with the processed files to the server and it worked great (you might want to update the first post with that info btw). Thanks for this awesome software and major props for updating it so soon after the new release!

 

One more question: do maps generated with the A19 update for NitroGenMap include all of the new POIs Fun Pimps added in A19?

Edited by dactyl (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have been reading but not seen any answer for this. I have generated 8 maps now and everyone of them the traders is spawning underground. Is this a known issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, Damocles said:

All those trader not appearing (or underground) bugs are related to loading in old worlds, or worlds using the A18 prefablists.

The trader quests seems to then show a marker at 0,0,0 wich is underground.

 

The trader names changed, so A18 world will not load any trader POIs, but still run. 

@azragarn this maybe the answer you're looking for regarding traders spawning underground

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...